Ru/ En/ Be

Гiсторыя

ИсторияСсылка на видео

РУП «Талачынскі кансервавы завод» - адно з найстарэйшых беларускіх прадпрыемстваў, пабудаваны ў 1906 годзе.

 

Гістарычная даведка

 

 РУП "Талачынскі кансервавы завод" размешчаны ў паўднёвай частцы Віцебскай вобласці Талачынскага раёна ў В. азярцы, паблізу ракі хвошч. Займаемая плошча 6 га. Завод з'яўляецца найстарэйшым беларуска-рускім прадпрыемствам.  З крыніц Нацыянальнага гістарычнага архіва вядома, што завод быў заснаваны памешчыкамі Газдзіцкім Іосіфам Норбертавічам і Зембінскай Аўгусцінай Нарбертаўнай у маёнтку азярцы Аршанскага павета Магілёўскай губеніі. Броварная вытворчасць дзейнічала 167 дзён у годзе, працавалі ўсяго 6 мужчын і адна паравая машына. У 1898 годзе Іосіфам Газдзіцкім быў пабудаваны ў маёнтку азярцы паравой лесапільны і крухмальны заводы.

            Да 1935 годзе кансервавы завод вырабляў варэнне, павідла, джэмы, пладова-ягадныя сокі, пюрэ і сіропы. У гэтым жа годзе завод пачаў выпуск пладовага віна, якое разлівалася ў бочкі.

            У гады Вялікай Айчыннай вайны завод знаходзіўся на акупаванай немцамі тэрыторыі і быў часткова разбураны.

            У 1946 годзе завод пачаў разліў пладова-ягадных вінаў у бутэлькі, але падчас антыалкагольнай барацьбы, з 1985 года, аб'ём разліву віна скараціўся, і пачаўся выпуск пладова-ягадных сокаў у бутэлькі 0,5 л.Завод быў перайменаваны з вінаробнага на кансервавы завод.

            З 1994 года кансервавы завод спыніў выпуск пладова-ягадных сокаў і выпускае толькі пладова-ягадныя віны.

            Тэрыторыя завода ўключае ў сябе асноўныя і дапаможныя цэхі. Асноўныя цэхі - цэх перапрацоўкі пладова-ягаднага сыравіны і захоўвання вінаматэрыялаў, купажно-фільтрацыйны цэх, цэх разліву №1 №2.

            Цэх перапрацоўкі сыравіны і захоўвання вінаматэрыялаў быў пабудаваны ў 1965 годзе. У 1978 цэх перапрацоўкі сыравіны быў рэканструяваны. Сыравінная пляцоўка перароблена ў бункер для прыёмкі яблыкаў, змантаваная гідрападача яблыкаў, устаноўлены дзве новыя лініі перапрацоўкі яблыкаў і адна лінія перапрацоўкі ягад. Будынак цэха перапрацоўкі сыравіны было таксама рэканструявана, сцены будынка паднятыя на 1 і 80 гл вышэй, што дало магчымасць усталяваць тэхнічныя ёмістасці ў 2 яруса і зрабіць брадзільнага аддзяленне для зброджвання свежых сокаў, аддзяленне для вырошчвання чыстай культуры дрожджаў. Для захоўвання спірту ў 1973 годзе было пабудавана спіртасховішча.

            Купажна-фільтрацыйны цэх, прызначаны для купажирования, адпачынку, фільтрацыі віна быў уведзены ў дзеянне ў 1975 годзе. У 1978 годзе ў купажным цэху для апрацоўкі сокаў і вінаў былі ўсталяваныя трубчастыя і пласціністыя пастеризаторы і ўстаноўка па апрацоўцы вінаў холадам ў патоку, у фільтрацыйным аддзяленні тры пласціністыя фільтра.

            Цэх разліву №1 і з аднаго боку прымыкае да яго тарны склад пабудавалі ў 1960 годзе. У далейшым цэх рэканструяваўся некалькі разоў. У цэху зрабілі напорнае аддзяленне для наліву вінаў у бутэлькі, мыйнае аддзяленне было вынесена ў асобнае памяшканне, перад шчолачны мыйкай бутэлек абсталявалі кіслотную мыйку для асабліва забруджанай посуду, ўстаноўлена лінія разліву віна, прадукцыйнасцю 6 тыс. бут / гадзіну.

            У 1990 годзе быў пабудаваны новы цэх разліву №2, да яго прымыкае новы тарны склад і новы склад гатовай прадукцыі. Далей у цэху была ўсталяваная новая лінія разліву вінаў, прадукцыйнасцю 6 тыс. бут/гадзіну, замест лініі гарачага разліву сокаў. 

           Дапаможныя цэхі выконваюць працу па матэрыяльна-тэхнічным абслугоўванні асноўнага вытворчасці.

            У цяперашні час прадпрыемства выпускае 62 найменні вінаў пладовых, з іх 26 вінаў палепшанай якасці. Акрамя гэтага прадпрыемства ў 2008 годзе пачатак выпуск фруктова-ягадных натуральных сталовых вінаў (7 найменняў). Магутнасць прадпрыемства складае 846 тыс. дал віна ў год.

            З 2000 года прадпрыемства ўдзельнічае ў міжнародных конкурсах вінаў у Ялце, Маскве, Мінску. Усяго прадпрыемства мае 51 медалёў, з іх 36 залатых, дыпломы конкурсу-дэгустацыі "ГУСТ".

            У 2002 годзе створана сетку ўласных фірменных магазінаў, усяго іх шэсць.

            У гэтым жа годзе да прадпрыемства ў працэсе рэарганізацыі далучаны Талачынскі крухмальны завод. Было пасаджана 500 га бульбы 15-ці гатункаў, у тым ліку элітныя гатункі бульбы на продаж.

            У 2005 годзе на прадпрыемстве пачаты выпуск вінаградных вінаў. Абсталявана памяшканне для захоўвання вінаградных вінаматэрыялаў перад разліву, у якім ўстаноўлена Халадзільнае прылада, якое падтрымлівае тэмпературу ў памяшканні -2 Сº. Для разліву вінаградных вінаў у цэху разліву №1 усталяваны ополасківателі і манаблок разліву і укупорке бутэлек, аўтамат укупорочные універсальны, для укупорке бутэлькі коркавым коркам. Магутнасць цэха па вытворчасці вінаградных вінаў складае 50 тыс. дал віна ў год.

У лютым 2005 года да прадпрыемства далучаны Гарадоцкі харчовы камбінат, які спецыялізуецца на выпуску цукерак «кароўка Гарадоцкая», «палачка-стукалачка», «алоўкі», «Козинаки з арахіса», гарчыцы харчовай, маянэзу, безалкагольных напояў. 

           У гэтым жа годзе прадпрыемству было выдзелена 580 га зямлі пад закладку прамысловага пладова-ягаднага саду інтэнсіўнага тыпу.


Былі пасаджаныя такія культуры як, яблыні, грушы, чорная і чырвоная парэчка, агрэст, маліна, Аронія.

У 2006 годзе ўведзена ў дзеянне новае спіртасховішча, для прыёмкі, захоўвання і водпуску спірту этылавага рэктыфікаванага. 

            У кастрычніку 2006 года калектыў адзначыў 100-годдзе прадпрыемства.

            У 2008 годзе пабудавана зернесушылка.

У 2009 годзе было пабудавана 2 фруктохранилища для закладкі на захоўванне яблыкаў.

У 2009 годзе праведзена рэканструкцыя цэха перапрацоўкі пладова-ягаднай сыравіны

У перыяд з 2010 па 2015 год былі праведзены наступныя мерапрыемствы:

- усталяваная лінія разліву на бутэльку 0,75 л з шрубавым каўпачком;

- пабудаваны 2 зернесушылкі


- уведзены ў эксплуатацыю 2 бульбасховішча на 12 тысяч тон бульбы кожнае;

- у снежні 2015 года быў праведзены запуск аб'екта " будаўніцтва цэха разліву сокаў у аг. Азярцы»

- пачаты работы па рэканструкцыі і перааснашчэнню цэха па вытворчасці крухмалу бульбянога;

- набыта і ўстаноўлена лінія сартавання яблыкаў;

- прадпрыемствам створана пчелопасека.

У 2012 годзе была праведзена рэканструкцыя адміністрацыйнага будынка.

На сённяшні дзень магутнасці прадпрыемства дазваляюць выпускаць у год 60 тыс. дэкалітраў вінаградных і 810 тыс. дал пладова-ягадных вінаў, 1, 0 тысячу тон крухмалу. Асартыментны пералік алкагольнай прадукцыі складае больш за 60 найменняў. 

Для вытворчасці прадукцыі прадпрыемства выкарыстоўвае толькі натуральнае айчынную сыравіну, у тым ліку і вырошчвае ва ўласным садзе.Закладка прамыслова-пладовага саду праведзена на плошчы 527,9 га, на якой размешчаны яблыні, грушы, чорная і чырвоная парэчка, агрэст, маліна, буякі. 

Строгі кантроль за якасцю прадукцыі ажыццяўляе лабараторыя.

Прадпрыемства рэгулярна прымае ўдзел у міжнародных і рэгіянальных спецыялізаваных выставах. Віна маюць больш за 60 узнагарод, у тым ліку больш за 50 залатых медалёў.

На айчынным рынку прадпрыемствам рэалізуюцца бульба, садавіна і ягодысобственного вытворчасці, пладова-ягадныя і натуральныя віны, крухмал бульбяны. Больш 50% крухмалу экспартуецца ў РФ. 

У карыстанні прадпрыемства знаходзіцца 7572 га сельскагаспадарчых угоддзяў, у тым ліку раллі-6362,5 га.